Svakodnevno smo suočeni sa situacijama koje testiraju našu samokontrolu i strpljenje

Učitelj i njegov učenik su se pripremili da sijeku drva:

Učenik je radio bez zaustavljanja da bi se na kraju odmorio i skupio veliku gomilu drva.
​Umjesto toga, majstor je podijelio rad u dva dijela, sijekao je drva 50 minuta a zatim se odmarao 10 minuta.

Kada je posao završen, majstor je složio mnogo veću hrpu drva.

Učenik, zbunjen onim što se upravo dogodilo, pitao ga je:

  • Kako je moguće da ste sakupili više drva od mene kada ste se više puta odmarali?
    Veliki učitelj mu je odgovorio:
  • Dok sam se odmarao, oštrio sam sječivo.
    Pouka priče

Imati strpljenje podrazumijeva sposobnost nositi se sa nečim bez mijenjanja, biti nosioc sposobnosti za obavljanje komplikovanog ili pedantnog rada. To znači znati kako inteligentno čekati onda kada je želja jaka.

Imatajte strpljenje da prevaziđete ono što obično radite i da to pretvorite u nešto izvanredno. Takođe i smirenost kako bi mogli da podnesete teške situacije i da se izvučete neozlijeđeni.

Mnoge od najcjenjenijih ljudskih vrlina (velikodušnost, tolerancija, nada, insistiranje, volja, ravnoteža, itd.) usko su povezane sa strpljenjem. Da bismo ih imali, moramo početi da radimo na tome počevši od nas samih, s obzirom da se čini da naš trenutni životni model naglasava “žurbu”, “odmah”, “prvo je to meni potrebno”, bez valorizovanja napora i vremena potrebnog da se to postigne. .

Svaki dan smo suočeni sa situacijama koje testiraju našu samokontrolu i naše strpljenje. To nam omogućava da razmislimo i izbjegnemo donošenje pogrešnih ili nepovratnih odluka kada smo u određenim prilikama nestrpljivi i djelujemo sa strašću i bez uzdržavanja.

Strpljenje nam daje ravnotežu, a ravnoteža ublažava karakter pružajući nam priliku da podnesemo prepreke i da izdržimo tugu na realističniji način, pošto mirnoća neutrališe anksioznost i usađuje spokoj u trenutke velikog očaja.

​Znati kako čekati i shvatiti da stvari ne zavise isključivo od nas, shvatiti da je potrebno dati vremena stvarima i da će se one dogoditi kada bude pravi trenutak je vježba strpljenja koja uvijek ukazuje na kvalitet zrelih ljudi.
Ponekad se možemo osvrnuti na ideju o tome kako će se svakodnevne situacije ispoljiti (ekonomski gubici, saobraćajne gužve, lične nesreće, bolesti, loše vrijeme, zaboravljanje, diskusije, itd.) u slučaju da ih prihvatimo sa strpljenjem.

Strpljenje razvija stavove za identifikovanje i rješavanje problema na skladan način, uz korektno i ublaženo tumačenje. Ponašanje koje je u skladu sa svakom situacijom, sa dovoljnom tolerancijom da bi se izbjeglo nanošenje štete, i sa sigurnošću STRPLJENJE JE CILJ na kojem treba raditi i postići ga.

Prevod teksta: lamenteemeravigliosa.it

Prevele: Ana i Beba Muratović – bebamur.com