Zašto nam nakon komunikacije sa nekim ljudima, nestaje snaga?

Da li vam je nakon razgovora sa čovjekom, postalo loše, snaga nestala, raspoloženje opalo?
Ranije bi rekli da ste sreli energetskog vampira. On je oduzeo svu vašu energiju agresivnom komunikacijom ili žalbama; ili je skrivena zavist u pitanju.

​Znate li zašto vam je nestala snaga?
Psiholog Rajh sproveo je jednostavan eksperiment. Postoji jednostavna vodena životinja – hidra. Psiholog je usuo malo kiseline u vodu – a hidra se skupila u klupče, pokušavajući da se zaštiti od toksičnog okruženja.

Ista stvar se dešava i sa nama, jedan kroz jedan. Prisustvo nekog čovjeka, koga naš mozak prepoznaje kao neprijateljskog i toksičnog objekta, dovodi do toga da se cijelo tijelo skuplja. Ovo nije tako primjetno kao kod hidre, ali se nešto slično dešava.

Mišići, nervi, krvni sudovi – sve se skuplja u napetosti, kako bi se smanjila opasnost. Sakrivamo se ispod pancira, koga nema. U krv ulaze hormoni stresa. Adrenalin dolazi – on se uvijek luči kada je pored nas opasan objekat. Kada se narušavaju naše lične granice. I mi pričamo. Sasvim ljubazno. Uvjeravamo sebe da je sve u redu. A za to vrijeme svi naši mišići, cio nervni sistem su u strašnoj napetosti.

Pokušajte da se zgrčite i sklupčate. I budite u tom stanju – toliko dugo je koliko trajao toksični kontakt? Trideset minuta? Sjedite tako pola sata. Sami ćete vidjeti šta će se desiti posle. Osjećaćete se užasno umorno i razbijeno. A ako još pokušate da vještački izazovete uznemirenost i bijes, osjećaćete se još i otrovano. Hormoni stresa se dugo uklanjaju iz organizma! Ovo stanje u potpunosti odgovara stanju koje kod nas nastaje nakon toksičnog kontakta.

​To je rješenje zagonetke – gdje odlazi snaga. Ne postoji drugo objašnjenje.

Zašto se toksičan čovjek osjeća tako dobro nakon takvog kontakta? Zašto postaje tako ružičast i nasmijan? Možda je ta energija koju smo potrošili stvarno otišla njemu? Inače, zašto bi stalno tražio komunikaciju i kontakt?

Najbolje je distancirati se. Samo zato što je zdravlje skuplje. A živjeti sklupčano je štetno i neudobno. A živjeti se uprkos svega želi. I ostati zdrav i uspješan.

Anna Kirjanova

Prevod teksta: https://zen.yandex.ru/media

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com