U starosti nećemo najviše žaliti zbog toga što smo malo putovali…

U starosti nećemo najviše žaliti zbog toga što smo malo putovali.
​Niti što smo malo pažnje posvetili svom duhovnom razvoju. Ni to što smo loše vaspitavali svoju djecu.

​Ni što se nijesmo posvetili umjetnosti. Iako se može, i zbog toga žaliti, naravno – tako pišu neki psiholozi. Koji su još daleko od starosti.

​Razgovarala sam sa mnogim starijim ljudima koji su potpuno sačuvali zdrav razum. Najviše su se žalili što su sebi dozvolili da se drsko iskoriste. I trpjeli uvrede, nezaslužene i podle.

​”Zašto nijesam mogla da odgovorim kada me je načelnik prisilio da radim za troje?” – rekla je jedna gospođa. A druga se sjećala rođaka koji su došli u goste kod nje gdje je živjela sa dvoje djece i mužem. I ostali su kod nje nedjeljama. Ona je sve čistila, prala, kuvala i ugošćavala, kao tako treba?

Neko je trpio okrutnost muža pijanice. Neko – beskrajne zahtjeve apsolutno stranih ljudi. Ne zbog malodušnosti ili kukavičluka – već samo da ne bi uvrijedio nekoga, da se ne bi svađao. Da ostane u očima potrošača dobar čovjek.

Uglavnom su zbog toga svi žalili. A naglas su razmišljali kako bi danas posle proživljenih godina jednostavno i smireno odbili.

Toplu vodu su puštali jednom nedeljno. A ženi sa troje djece su tada dolazili svi rođaci na kupanje. I svi su se kupali, naravno. I nije imala vremena da opere i okupa djecu. I posle devedeset godina, sa gorčinom se nije sjećala toga što su rođaci činili. Već zašto nije našla riječi da odbije … Bila je mnogo povrijeđena!

Eto zbog čega ćemo žaliti – zbog besciljno i nepotrebno utrošenog vremena, zbog napora i žrtava, zbog dobrovoljnog ropstva. Zbog nepotrebnog trpljenja – koga niko nije cijenio.

Tako da ne treba suviše trpiti. Tada će biti snage i vremena i za putovanje, i za djecu, i za unuke i za umjetnost. I zdravlje će ostati. I gorčine u duši neće biti – samo treba naučiti reći “ne”. I to je sve. Ili samo ignorisati besmislene zahtjeve, posvećujući se umjetnosti, putovanju ili odmoru. Ili vaspitanju djece..

Anna Kirjanova

Izvor: https://vk.com/id224283523?w=wall224283523_6046

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com